Am mai vorbit intr-un articol precedent despre 5Gang si ce inseamna pentru industria muzicala. O trupa de vloggeri semnata cu Global Records care fac un trap cu influente pop si subiecte adolescentine, “la caterinca” cu mesaje mai toxice ca manelele, cel putin in viziunea unora. Ca nu stiu sa cante live si ca la inceput nu aveau flow (ce-i drept, au inceput sa sune mai bine de la piesa la piesa), ca nu sunt artisti muzicali. Partea mai amuzanta este atunci cand ma gandesc ca Selly, cel mai cunoscut vlogger din Romania si “liderul” trupei, face rap inca dinainte sa fie muzica un trend printre creatorii de continut de pe YouTube Romania, cel putin in teorie. Si ca pe anumite piese, precum “Suta la Suta” cu Dorian Popa, canta destul de bine. Doar ca nu-l pot numi rapper sau trapper pana nu o sa incerce sa evolueze destul de mult incat sa scoata o piesa mai buna. Cat despre ceilalti membri, nu ma pronunt. Madalin Serban e singurul membru, in momentul de fata, care poate canta altceva in afara de rap. Vorbind strict din punct de vedere muzical, poti evolua, insa trebuie multa munca. Un exemplu de vlogger care a invatat sa cante si a devenit trapper e Zenk. 

Dincolo de partea muzicala, 5Gang nu mai e de mult acea trupa la caterinca pe YouTube-ul romanesc. Acum e o masina de produs bani cu case de discuri si contracte de sute de mii de euro in spate (probabil milioane, dar n-au cum sa fie multe milioane, daca ce spune Exploit in diss-ul lui pentru Selly e adevarat si au contractele “pe jumate”). Se iau din ce in ce mai in serios ca “un brand in divertismentul romanesc” si au scos si film pentru a demonstra acest lucru. Au luat si bani de la bugetul de stat pentru a produce filmul respectiv, desi Selly e cel mai tanar milionar in euro din Romania si ar fi avut banii necesari pentru a sprijini singur aceasta productie. Ei bine, faptul ca au luat bani de la bugetul de stat pentru productia filmului e unul dintre cele mai revoltatoare lucruri posibile. 

5Gang The Movie sau Un altfel de Craciun e un proiect inceput de prin vara. Scenariul e scris de Vali Dobrogeanu si Radu Alexandru – mai cunoscut dupa de Pitici Gratis. Regia e semnata de Matei Dima – BRomania. Premiera e programata pe 27 decembrie, in cinematografele din toata tara. In rolurile principale vor fi protagonistii din 5Gang: Selly, Gami, Diana Condurache, Pain si Madalin Serban, si vor mai juca in film si Bromania, Laura Giurcanu, Dorian Popa. 

Bun, si ca sa spun si cateva cuvinte despre “film” cum am spus ca o voi face din titlu, sunt multi care considera aceasta productie o insulta la adresa industriei cinematografice. Si sunt deacord, la fel cum sunt deacord cu Scorsese cu faptul ca Marvel nu sunt cinema, insa situatia e total diferita. Vorbim despre un “film” realizat de vloggeri, cu scenarii de tip sketch, productie amatoare la nivel cinematografic si ei pretind ca e “cel mai bun film din Romania”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *