Sunt o multime de aplicatii in domeniul online care sunt folosite cu scopul de a te spiona. Si nu ma refer la aplicatiile care iti stocheaza datele cu caracter personal si iti monitorizeaza fiecare miscare. Desigur, nu sunt aplicatii inofensive, insa scopul final al acestora este sa iti prezinte destule reclame pentru a obtine acei bani de la sponsori. In schimb, programele cu adevarat subestimate sunt acelea de tip stalkerware. In cazul in care nu stiai acest lucru, stalkerware vine de la cuvantul “stalker din engleza, care s-ar traduce prin “urmaritor” (insa unul la nivelul la care este obsedat de a stii tot ceea ce faci). Stalkerware este un tip de software de spionaj instalat pe telefonul sau computerul unei victime in secret. Mai ales avand in vedere ca este ascuns intr-o multime de alte aplicatii, astfel incat tu nici nu-ti vei da seama cand a fost instalat un astfel de program pe dispozitivul tau. Dupa cum cred ca ai dedus din tot ce am spus pana acum, aceste programe permit unor atacatori sa invadeze viata persoanala a unei alte persoane.

Sunt programe care pot fi achizitionate, si nu neaparat de pe deepweb sau darkweb, ci se pot gasi chiar si in acel procentaj al internetului pe care ti-l prezinta browsere precum Google. In momentul de fata, utilizarea acestora este in crestere. Potrivit unor analize ale Kaspersky, in perioada ianuarie – august 2019 a existat o crestere aproape dubla, de 83% in incercarile de instalare a programelor stalkerware in Romania (de la 68, pe tot parcursul anului 2018, la 128, in primele 8 luni din 2019). Si, intr-adevar, este un lucru alarmant faptul ca din ce in ce mai multa lume afla despre aceste programe si incearca sa le descarce din mediul online. Dupa cum spuneam, aceste programe ruleaza in fundal fara sa-ti ofere posibilitatea ca tu sa-ti dai seama ca sunt acolo. Dupa ce acestea sunt instalate pe telefonul tau, un atacator poate sa-ti acceseze stiri, fotografii, retelele social media, pozitia ta geografica, inregistrari audio sau video – uneori chiar si live.

Serialul You de pe Netflix vorbeste despre acest aspect in detaliu. Evident, este o poveste creata special pentru divertismentul utilizatorilor, insa situatiile prezentate in serialul respectiv sunt cat se poate de reale. Si de ingrijoratoare, in acelasi timp. Intr-o alta ordine de idei, se pare ca serialul a fost destul de popular incat sa primeasca si al doilea sezon. Care poate fi vizionat incepand cu data de 26 decembrie. Sunt 10 episoade, sezonul ar putea fi vazut intr-o singura zi de vizionare mai intensiva. Serialul urmareste povestea lui Joe Goldberg, manager al unei librarii din New York, care la intalnirea cu Guinevere Beck, o scriitoare, dezvolta aproape instant o obsesie pentru ea. Pentru a-si hrani obsesia toxica, acesta foloseste retelele de socializare si alte tehnologii stalkerware pentru a-o urmari si a inlatura obstacolele din calea unei eventuale relatii. Deci da, in ciuda faptului ca e pentru divertisment, ar putea fi interpretat si ca un mare semnal de alarma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *