In primul rand, cea mai mare diferenta in comparatie cu alte filme din universul DC este faptul ca Joker nu are nici un super-erou. Batman nu este prezent sa salveze ziua, ceea ce face ca acest film sa fie unul cat se poate de violent. Ca sa nu mai spun un film in care nu exista speranta pentru cetateni. Intr-o industrie a filmului prezentata in mod romantic astfel incat sa nu deranjeze audientele (pana si filmele horror au un fel de final fericit sau cel putin un final in care antagonistul este invins la final), Joker se remarca prin faptul ca nu respecta absolut deloc aceasta traditie. Este o abordare complet diferita fata de majoritatea productiilor din industria cinematografica. Evident, filmul are un rating R, ceea ce inseamna ca adolescentii de pana in 17 ani au voie sa-l vizioneze doar cu parintii. 

Joker infatiseaza povestea lui Arthur Fleck. Un om care este bolnav mintal si traieste intr-o lume corupta, haotica, in care oamenii sunt orice numai nu binevoitori. Pentru Fleck, fiecare zi din viata sa reprezinta un efort de a se integra intr-o societate care nu evita sa te calce in picioare din cauza unor diferente evidente fata de restul lumii. Practic, acest film este un insight (privire in ansamblu) in privinta felului in care un astfel de om a putut deveni Joker, unul dintre cei mai mari raufacatori din benzile desenate cu super-eroi.

Joker transmite un mesaj pe care multe productii cinematografice il ignora. Cei care se vor uita la acest film pot invata o gramada de lucruri. Fara indoiala, cel mai important dintre acestea ar fi cum sa ii trateze pe cei din jur. Mai ales atunci cand e clar ca acestia sufera de boli mintale. Si infatiseaza, intr-un mod realist, faptul ca in loc sa priveasca astfel de persoane cu compatimire, oamenii aleg sa se lege de probleme inexistente cu scopul de a ridiculiza aceste persoane. Practic, infatiseaza fatis modul in care societatea respinge persoanele care nu se incadreaza in tipar, dintr-un motiv sau altul. „The worst part about having a mental illness is people expect you to behave as if you don’t” (“Cea mai rea parte atunci cand ai o boala mintala este ca lumea se asteapta sa te comporti ca si cum nu ai avea”) este, fara indoiala, cel mai bun citat al filmului. Orice apel la simtul realitatii este ignorat, fara dar si poate. O problema a societatii moderne este acea ca unii oameni care sufera cel putin de complexe de inferioritate (sau chiar boli mintale in cel mai rau caz) sunt tratati ca atare, dupa care oamenii se mira ca exista psihopati ce ar fi in stare sa comita genocide pentru a-si satisface dorinta de razbunare. Este un caz comun pe care societatea, in mare parte, il ignora chiar si in 2019.

Dar dincolo de aceasta tematica si acest mesaj puternic, filmul este plin de scene de actiune si de violenta, iar executia si efectele speciale sunt la un alt nivel fata de productiile DC. Era un lucru de asteptat, totusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *