Atunci cand vreun pusti de la noi aude de anime, probabil o sa se gandeasca la Naruto si eventual la Bleach sau One Piece. Unii le spun desene animate, nu le au vazut alcumva decat dublate in romana pe Jetix sau Pro TV, deci nici macar nu stiu ca sunt produse in Japonia. In fine. Netflix tocmai a anuntat ca a inclus Neon Genesis Evangelion, un clasic al anime-urilor din anii 90, in grila sa de programe. Evangelion a fost un fenomen in Japonia, ulterior si global, ajungand la una dintre cele mai mari fanbase-uri in comunitatea anime. Am vazut serialul si, personal, mi s-a parut o risipa de 26 de episoade. 

Premiza era decenta, un nou Tokyo intr-o perioada post-apocaliptica in care puteai muri oricand pentru ca toate orasele erau atacate de extrateresti (ingeri). Rezistenta statea intr-o organizatie care avea in arsenalul sau roboti gigantici alimentati de sange extraterestru, iar in mijlocul actiunii, autorul a aruncat cativa pusti cu probleme. Personajul principal, la 14 ani, era fiul sefului organizatiei, suferea de daddy issues, iar taica-su il forta sa piloteze cel mai bun robot al NERV. Executia, si mai ales, finalul povestii (ultimele doua episoade), au fost o dezamagire completa, dar se intelegea, industria de anime era in criza, autorul era in depresie, nu era finalul pe care il pregatea, doar unul de buget. Apoi a aparut finalul propriu-zis, in filmul The End of Evangelion, si a fost mai dezastruos ca primul final.

Fanii Evangelion, revoltati ca “Fly Me to The Moon” nu apare in soundtrack pe Netflix

Dupa cum spuneam, vineri, cei de la Netflix au adaugat anime-ul in grila sa de seriale. Fanii Evangelion au avut, initial, o reactie pozitiva, dar si-au schimbat parerea atunci cand au ajuns la sfarsitul primului episod.

Platforma de video streaming a inlocuit “Fly Me to the Moon”, melodia folosita in timpul creditelor fiecarui episod din Evangelion, cu o alta piesa din soundtrackul serialului: “Hostility Restrained”. Melodia a fost, de asemenea, inlocuita in anumite scene in care a fost folosita ca muzica de fundal. Netflix nu a obtinut licența pentru a utiliza cantecul din cauza pretului pentru utilizarea globala, a declarat o sursa anonima ce cunostea situatia pentru The Wrap. Melodia “Fly Me to the Moon” este disponibila pentru cei care folosesc Netflix, dar doar in Japonia.

Fanii seriei au luat cu asalt Twitter-ul pentru a-si arata nemultumirea fata de eliminarea melodiei, facute celebra de Frank Sinatra in 1964. Multi au criticat aparenta alegere a companiei americane de a elimina piesa in loc sa plateasca pentru drepturile de licentiere.

Netflix a anuntat, la sfarsitul anului 2018, ca va difuza o versiune a emisiunii cu o noua distributie de actori de voce, in limba engleza. Avand in vedere faptul ca serialul nu era dublat pana acum, compania americana a atras multi fani anime dubs. Platforma de streaming are, de asemenea, cele doua filme ale seriei, Neon Genesis Evangelion: Death & Rebirth si dezastrul despre care am spus ca e The End of Evangelion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *