In primul rand, fiind familiarizat cu cultura anime, am mai vazut cazuri in care unii weeaboos amenintau cu moartea anumite studiouri pe retelele sociale pentru ca nu le placea cum a iesit nu stiu care waifu. Da, retardatilor, sigur e vina personalului prost platit si fortat la munca suplimentara aproape zile intregi ca voua nu va place noul sezon din Watashi senpai ga suki (vrei traducere? O sa le fac putina reclama celor de la Google Translate, recomand cu incredere). Ori si daca a avut un motiv mai serios, s-a razbunat pe persoanele gresite. In fine, amenintarile respective erau pe internet de la o mana de alienati mental, nemultumiti ca nu stiu care nu s-a cuplat cu nu stiu care. Fandom-urile sunt grupuri cancerigene. Dar pana acum, nu am vazut nici un retardat care sa treaca la fapte. Cel putin nu pana ieri, cand am auzit stirea. Un barbat de 41 de ani s-a infiltrat in cladirea Kyoto Animation, unul dintre studiourile mai decente, si a pornit, intentionat, un incediu. Se spune ca idiotul striga “Shine!” (adica muriti) in timp ce a pornit incendiul. Uluitor.

Cu mentiunea ca la vremea la care barbatul de 41 de ani a dat foc cladirii erau inauntru in jur de 70 de persoane, pana acum, numarul de morti se ridica la 33 de persoane, in timp ce restul sunt raniti. Inclusiv handicapatul care a dat foc cladirii, care a intrat in custodia politiei inainte de a fii dus la un spital pentru a fi tratat. Nu cred ca merita sa fie decat lasat sa moara acolo, dar in fine. Ma gandesc la faptul ca au murit o gramada de oameni care munceau in conditii de lucru inimaginabile ca volum, stres, ore suplimentare. In industria anime, munca intr-un studio e doar o alta forma de sclavie moderna, pentru cei care nu stiau fenomenul respectiv. Cat despre cel care a pornit incendiul, nu se stie exact ce avea de impartit cu studioul, insa nu lucra acolo. 

Imi pare rau ca s-a ajuns la decesul unor persoane care nu stiau cum altcumva sa-si castige traiul de zi cu zi. Eu personal nu am putut face fata stresului cand am lucrat la serviciu clienti pentru Orange, iar a face fata unui flux de clienti nemultumiti de serviciile unei companii este mult mai usor decat a avea parte de stresul zilnic ca mai sunt nu stiu cate mii de manga de animat intr-un deadline extrem de scurt. Sunt persoane care si-au distrus vietile (din pacate la propriu acum) pentru a face industria sa functioneze. Nu pot sa transmit altceva decat condoleante familiilor celor decedati, si staff-ului Kyoto Animation.

Kyoto Animation a fost fondat in 1981, si s-a ocupat de-a lungul timpului unele anime-uri populare, gen Clannad, The Melancholy of Haruhi Suzumiya, K-On, A Silent Voice, Violet Evergarden si multe altele. Si ca tot am vorbit despre amenintari cu moartea aruncate aiurea pe internet, presedintele KyoAni, Hideaki Hatta, a recunoscut ca studioul a primit in trecut genul asta de amenintari, insa nu e convins ca ar avea vreo leagatura cu incidentul.

Update: Se pare ca motivul pe care l-a avut barbatul care le-a incendiat sediul, pe numele sau Shinji Aoba, a fost ca a avut impresia ca Kyoto Animation fura munca unor mangaka. As fi inteles daca era el cel furat, dar se pare ca Aoba a mai fost odata in puscarie, trei ani jumate (2012-2015) pentru ca a jefuit o pravalie (nu stiu cum sa traduc convinience store in romana).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *