Pixar a restabilit pe micile ecrane un sarut intre doua persoane de acelasi sex in povestea sa Lightyear, dupa ce angajatii au protestat impotriva eliminarii povestilor gay din filmele Pixar, potrivit unui raport in cursul zilei de vineri. Sarutul va aparea in Lightyear cand acest film va aparea pe ecrane pe 17 iunie, potrivit Variety, care a citat o sursa fara nume. Desi personajele din spin-off-ul Toy Story includ doua femei care sunt intr-un same sex relationship, studioul a taiat un sarut intre cele doua personaje in filmul respectiv, au raportat cei de la Variety. Ulterior, sarutul a fost restabilit dupa protestul angajatilor pe fondul reactiilor impotriva conducerii Disney, care nu condamna imediat asa-numitul proiect de lege Don’t Say Gay in Florida. Legislatia respectiva interzice ca orientarea sexuala sau identitatea de gen sa fie discutate in salile de clasa. In ciuda faptului ca fostul CEO Disney, Bob Iger, a condamnat proiectul de lege inca din februarie, actualul director executiv Bob Chapek a avut retineri in a-l condamne pe deplin pana dupa ce a fost adoptat de ambele camere ale legislativului din Texas. In loc sa faca o declaratie impotriva proiectului de lege inainte ca acesta sa treaca prin legislatura, Chapek a spus: „Cred ca cea mai bună modalitate prin care compania noastra poate aduce schimbari de durata este prin continutul pe care il producem”.

Cu toate acestea, o scrisoare trimisa de angajatii Pixar conducerii Disney in cursul saptamanii trecute pentru a protesta faptul ca acea scena a fost taiata din film a avut un impact atat de mare incat s-a luat atitudine in acest sens. 

„Noi, cei de la Pixar, am asistat personal la povesti frumoase, pline de personaje diverse, din recenziile corporative Disney, razuite pana la firimituri de ceea ce au fost candva”, se spune in scrisoare. „Aproape fiecare moment de afectiune deschisa gay este taiat la ordinul Disney, indiferent de momentul in care exista proteste atat din partea echipelor creative, cat si a conducerii executive de la Pixar.”

Filmul Pixar din 2020, Onward, a prezentat primul personaj deschis gay al studioului, dar momentul a trecut repede si nu i-a prezentat pe ea si partenera ei impreună pe ecran. Pixar a lansat, de asemenea, un scurtmetraj animat SparkShorts numit Out despre un cuplu gay in 2020. Insa, dupa reactiile din interiorul companiei, Chapek a scris o scrisoare angajaților saptamana trecuta in care spunea: „Este clar ca aceasta nu este doar o problema legata de un proiect de lege in Florida, ci este o provocare la adresa drepturilor fundamentale ale omului. Aveati nevoie de mine să fiu un aliat mai puternic in lupta pentru drepturi egale si v-am dezamagit. Imi pare rau.” Chapek a adaugat ca Disney va spori sprijinul pentru grupurile de advocacy care lupta impotriva unor legi similare in alte state.

In ciuda scuzelor lui Chapek, unii angajați si aliați LGBTQ Disney au organizat greve in această saptamana, inclusiv vineri la Pixar. Acestea sunt programate sa continue saptamana viitoare. Nu ca ar rezolva mare lucru cu aceste greve, dar se pare ca protestele interne au avut un efect.

Potrivit Politico, Disney a donat 50.000 de dolari guvernatorului Florida, Ron DeSantis, care se asteapta sa promulge legea, pe care a promis-o inca din timpul ciclului electoral din 2020. Institutul de stiri a spus că Disney a dat, de asemenea, 913.000 de dolari Partidului Republican din Florida, 586.000 de dolari campaniilor din Senatul republican si 313.000 de dolari Partidului Democrat din Florida. Disney a incetat acum donatiile politice in Florida, deoarece analizeaza activitatea in urma protestului angajatilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *